Türkiye 2030 Elektrikli Ulaşım Yol Haritası çalıştayı gerçekleşti
Türkiye Elektrikli ve Hibrid Araçlar Derneği (TEHAD) öncülüğünde ve Ernst & Young (EY Türkiye) ev sahipliğinde ‘Türkiye 2030 Elektrikli Ulaşım Yol Haritası‘ ilk çalıştayı 17 Ocak 2020 tarihinde gerçekleştirildi. Elektrikli Ulaşım alanında faaliyet gösteren otomotiv, enerji, kamu ve üniversite temsilcisi 105 isim çalıştaya katkıda bulundu.TEHAD kurucusu Berkan Bayram’ın teşekkür konuşması ve kısa bir sektör değerlendirmesi yaptığı çalıştayda, EY Türkiye Partnerlerinden Serdar Altay, EY Türkiye Tedarik Zinciri Lideri Arda Karaçelebi ve Otomotiv sektöründen Çağrı Öztaş‘ta açılış konuşmaları yaptılar.
Üst başlık olarak, Elektrikli – Hibrid ve Hidrojen yakıtlı araçların ülkemiz pazarında yaratacağı etkilerin ne olacağı ve buna dönük 2030 Türkiye vizyonu incelenmesinin yapıldığı çalıştayda, 5 odak konu başlıklarında komisyonlar oluşturularak değerlendirildi: 1 – Otomotiv ve yan sanayi durum – yaşanacak dönüşüm, 2 – Enerji talep ve tedariğinin durumu, 3 – Şarj istasyonları ve şebeke altyapısı, 4 – Akü-batarya teknolojisi ve elektrik depolama, 5 – Dijitalleşme ve tüketici kullanım alışkanlıkları.
Berkan Bayram çalıştay açılışında EY Türkiye‘ye teşekkür ederek başladığı konuşmasında:
“Birlikte gerçekleştireceğimiz bu çalıştay, kapsam alanı olarak ve 100’ün üzerinde sektör temsilcisinin iştirak ettiği, ilk büyük çalıştay olma özelliğini de taşıyor. Bu açıdan, üzerinde çalışacağımız ve kapsamlı bir modelleme ile önemli bir aşamaya getireceğimize inandığım bu raporun, tüm sektör paydaşlarının, yoğun emek katkısı ve ortak bir akıl ile masaya konulacağına inanıyorum” dedi.
Çalıştay çıktısı raporumuz tamamlandığında, Elektrikli Ulaşım kapsamında ülkemizin 2030 vizyonuna denk, orta-uzun vadeli çözümler sunacak ve büyük resmi tartışabilen, politika belirlenmesinde yardımcı, karar alma mekanizmalarını ve yatırım süreçlerini destekleyebilecek, faydalı bir çalışmayı hayata geçirmiş olacağız diyen Bayram:
“Ulaştırma sektörünün dönüşümünde büyük etkiye sahip teknoloji, enerji ekosisteminin de hızla dönüşmesine neden olmakta. Teknolojinin enerji sektöründeki etkin gücü dijitalleşme, tüm ekosistemin daha verimli işletilmesini zorunlu haline getiriyor.
Enerji verimliliği, emisyon ve karbon salımının azaltılmasına katkı sağlayacak teknolojilerin desteklenmesi, bu açıdan önem arz ediyor. Ülkemiz ve dünya trendlerinin de karşımıza çıkarttığı gibi, önümüzdeki dönem tüm sektör oyuncularının işbirliği içerisinde bu alanlara odaklanması gerektiğini gösteriyor.” dedi.
Bayram: ” Bu yüzden; artı katma değer sağlayacak, bilgi ve teknoloji yoğun işbirliklerini geliştirmek durumundayız. Enerji ekosistemi altında yer alan Türkiye Elektrikli Ulaşım sektörünü,
teknolojimizi ve insan kaynağımızı daha verimli ve etkin bir şekilde kullanarak, daha iyi bir geleceğe taşımalıyız. Yatırım politikamızı ve stratejik yol haritamızı belirlerken, hepimizin önceliği;
küreselde ortaya çıkan büyük resme odaklanan, gerçekçi ve ayakları yere sağlam basan bir anlayış olmalıdır” dedi.
Çalıştay raporunun Şubat ayı içerisinde yayınlanması bekleniyor.