Web Analytics Made Easy - Statcounter
Neler yeni

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

  • Türkiye'nin ilk ve tek "TOGG" Yardım ve Destek Forumuna Hoşgeldiniz. Bu Forumda "TOGG" hakkında her tür bilgiye ulaşabilir, sorunuza rahat ve hızlıca cevap bulabilirsiniz.
  • Satılık TOGG İlanlarınızı "Sahibinden TOGG T10X İlanları" Kategorisine ÜCRETSİZ Olarak Verebilirsiniz...

Elektrikli araçlarda TBMM’nin ilk adımı ‘şarj istasyonları’ olacak

Mert

Moderatör
Katılım
30 Ara 2022
Mesajlar
614
Aldığı Beğeni
8

Elektrikli araçlarda TBMM’nin ilk adımı ‘şarj istasyonları’ olacak​


Otomotivde ‘gelecek’ bugünden geldi. Peki Türkiye’de hangi çalışmalar yapılıyor ya da tüketici tarafında beklentiler neler? Gerçekten de bizde de çok hızlı bir geçiş süreci mi yaşanacak? Bursa gibi otomobil üretiminin kalbi durumundaki yerler bu değişimden nasıl etkilenecek? Tüm bu soruların yanıtını alabilmek için Türkiye Elektrikli ve Hibrid Araçlar Derneği (TEHAD) Yönetim Kurulu Başkanı Berkan Bayram ile bir araya geldik.
2011 kırılma noktası oldu

TEHAD Başkanı ile elektrikli araçların tarihi gelişimini konuşmaktan ziyade asıl mesele olarak gördüğümüz Türkiye’deki duruma odaklanmak istiyoruz. Ancak çok kısa da olsa sürecin bazı temel değişim noktalarını hatırlamakta fayda var. Berkan Bayram’da bizim gibi düşünüyor ve elektrikli araçların tarihi her ne kadar çok öncelere dayansa da bildiğimiz anlamdaki gelişmelere dair kırılma noktasının 2011 olduğu bilgisiyle konuya giriyor.

“O dönemde dünyada petrol fiyatlarının ‘zıplaması’ ve 120 doların üzerine çıkması tüketici tarafında bir karşılık buldu” diyor. Otomotiv üreticileri de bunu görmüş ve ‘çıkış noktası’ aramış. Sizin de tahmin ettiğiniz üzere bu çıkış noktası ‘elektrikli araçlar’ olmuş ve 1880’lerde başlayan serüven, 2011’de zirveye çıkmış.
TEHAD Başkanı kısa bir bilgi daha paylaşıyor ve bu dönemde ülkemizde de ilk defa elektrikli bir aracın Bursa’da üretildiğini söylüyor. Aslında bu bilgi, Türkiye’nin elektrifikasyon trenini 2011’de yakaladığını göstermesi bakımından önemli. ‘Elektrikli araçlar ilk olarak ne zaman radarınıza girdi?’ diye sorsak bir çoğumuzun ‘TESLA ile’ demesi oldukça muhtemelen. Berkan Bayram da aynı şekilde düşünüyor ve sürecin TESLA ayağına değiniyor. TESLA ile sektördeki canlanmasının ve tüketicideki karşılığın ilk kıpırdamaları görülmüş.



Ancak asıl dönüm noktasının 2015-2016 yıllarında yaşandığının altını çiziyor Bayram ve ülkemizin de yakından takip ettiği ‘emisyon krizi’ haberlerini anımsatıyor.
“Otomobillerin bilinenden 40 kat daha zehirli olduğunu gördü Avrupa ve bir anda her şey değişti” diyor Bayram.


TEHAD Başkanı’nın anlattıklarına göre buradaki asıl önemli konu ulaşım ve sağlık arasındaki bağ olmuş. Daha net bir ifadeyle, Avrupalı karar vericiler, söz konusu zehirli gazları çok fazla çıkaran otomobillerin bir süre sonra halkın sağlığını ciddi şekilde bozacağına düşünmüş. Sonrasında ise ‘Sağlık sisteminin getireceği mali yük bizim için çok daha yüksek ve riskli’ öngörüsünden hareketle emisyonla ilgili çok sert kararlar almış. Dizel emisyon krizi, elektrikli araçların Avrupa yolculuğunda zıplama tahtası olmuş.
Elektrikli araçlarda TBMM’nin ilk adımı ‘şarj istasyonları’ olacak
“Avrupalı kullanıcı basit bir mantıkla hareket ediyor” diyor Bayram. “Eğer çevreyi kirletmiyorsam, şehrin içinde sese sebep olmuyorsam, ülkemin enerji ve sağlık sistemine eksi yönde bir adım atmıyorsam o zaman benim farklı avantajlarım olmalı” görüşünün çıkış noktası olduğunu söylüyor. Bu nedenle elektrikli araç alanın neredeyse hiç vergi ödememesi, sıfır kilometre elektrikli araç alımında 2 bin euro’dan 9 bin euro’ya kadar teşvik sağlanması, şehir içinde otoparkların ücretsiz olması, kimi paralı köprü ve yollardan bedava geçiş hakkı gibi teşvikler ciddi karşılık bulmuş.
Türkiye’de durum nasıl?
Peki ya Türkiye? Bizim ülkemizde durumlar nasıl, tüketici ne istiyor? TEHAD Başkanı Berkan Bayram, sektörü yakından takip edebiliyor… Çünkü hem tüketici tarafını hem elektrikli araçları ülkemize getiren bayilerin yaşadıklarını hem de ilgili bakanlıklar başta olmak üzere bürokrasi kısmını iyi bilen bir isim. Bizde de çalışmaların olduğundan bahsediyor TEHAD Başkanı ve Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne (TBMM) yakın zamanda gelecek bazı taslaklar olduğunu söylüyor.
 
Tüm sayfalar yüklendi.

Bu konuyu görüntüleyenler

Benzer konular

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz.

Zevkine göre renk kombinasyonunu belirle

Gece/Gündüz modunu seç

Gece ve gündüz modlarından tarzınıza yada ihtiyaçlarınıza uygun olanı seçerek kullana bilirsiniz.

Tam ekran yada dar ekran

Temanızın gövde büyüklüğünü sevkiniz, ihtiyacınıza göre dar yada geniş olarak kulana bilirsiniz.

Sidebar blogunu kapat/aç

Forumun kalabalığında kurtulmak için sidebar (kenar çubuğunu) açıp/kapatarak gereksiz kalabalıklardan kurtula bilirsiniz.

Yapışkan sidebar kapat/aç

Yapışkan sidebar ile sidebar alanını daha hızlı ve verimli kullanabilirsiniz.

Radius aç/kapat

Blok köşelerinde bulunan kıvrımları kapat/aç bu şekilde tarzını yansıt.