Web Analytics Made Easy - Statcounter
Neler yeni

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

  • Türkiye'nin ilk ve tek "TOGG" Yardım ve Destek Forumuna Hoşgeldiniz. Bu Forumda "TOGG" hakkında her tür bilgiye ulaşabilir, sorunuza rahat ve hızlıca cevap bulabilirsiniz.
  • Satılık TOGG İlanlarınızı "Sahibinden TOGG T10X İlanları" Kategorisine ÜCRETSİZ Olarak Verebilirsiniz...

İpucu Elektrikli Araç Tipleri Nelerdir?

Mehmet

Admin
Katılım
29 Nis 2021
Mesajlar
11,351
Çözümler
10
Aldığı Beğeni
37
Konum
Kocaeli

Elektrikli Araç Tipleri Nelerdir?​

Electric Vehicles (EV), ilk olarak 19. yüzyılda geliştirilmiş olmasına rağmen beklenen etkiyi yaratamamıştı. 2000’li yıllarda küresel ısınma ve su kaynaklarının yetersizliği gibi nedenlerden dolayı çevre duyarlılığının ön plana çıkması sonucunda ise elektrikli araçların önemi tekrar anlaşıldı. Petrol ürünleri ile çalışan araçlara alternatif olarak geliştirilen elektrikli araçlar, çevre dostu yapılarıyla önem kazanmakta ve gelecekte en çok kullanılan araçlar arasında olması beklenmektedir. Elektrikli araç tipleri BEV, HEV, MHEV, PHEV ve FCEV olarak kategorize edilirken bunlar aşağıdaki gibidir:

BEV – Tamamen Elektrikli Otomobiller​

Yalnızca elektrikten güç alan ve sıfır emisyon özelliği ile ön plana çıkan tamamen elektrikli otomobiller (BEV), aynı zamanda bataryalı elektrikli otomobiller olarak da adlandırılmaktadır. Hızlı şarj istasyonlarında ve ev tipi elektrik kaynaklarında şarj edilebilen BEV’lerde yakıt deposu bulunmamaktadır. Araçta yer alan yerleşik bataryaya şarj istasyonlarında elektrik depolanmakta ve bu elektriğin sağladığı güç ile motoru hareket etmektedir. Sadece elektrik enerjisi ile çalışan bu araçlarda yüksek kapasiteli bataryalar bulundurulmaktadır. Bu araçların en büyük artılarından bir diğeri ise geleneksel otomobillere kıyasla daha az parça bulundurması ve dolayısıyla daha az bakım masrafı çıkarmasıdır.

HEV – Hibrit Elektrikli Otomobiller​

Hibrit olarak adlandırılan bu araçlar hem elektrik hem de içten yanmalı motor barındırmaktadır. HEV’lerde her iki motor birlikte veya dönüşümlü olarak çalışabilmektedir. Kalkış ve hızlanma gibi araç yakıt kullanımının üst seviyelerde olduğu durumlarda elektrik motoru devreye girerek fosil yakıt tüketimini minimum seviyeye indirmektedir. Motorların dönüşümlü olarak çalışması otomatik olarak yapılabildiğinden verimlilik artışı görülmekte ve sürücüye kolaylık sağlanmaktadır.

MHEV – Hafif Hibrit Elektrikli Otomobiller​

Hafif hibrit elektrikli otomobiller (MHEV)’de hem içten yanmalı hem de elektrik motoru bulunmaktadır. Ancak MHEV’lerin HEV’lerden farkı kendi başına bir güç sağlamamasıdır. MHEV tipi otomobillerdeki elektrik motoru güç bankası görevi görürken 48 voltluk bir sisteme sahiptir.

PHEV – Plug-in Hibrit Elektrikli Otomobiller​

Bu kategoride yer alan otomobillere hem elektrik hem de yakıt depolanabilmektedir. PHEV’lerde her iki enerji kaynağının depolanması için uygun alan bulunmaktadır. Geleneksel otomobiller gibi petrol ürünleri ile hareket edebilen PHEV’ler, aynı zamanda şarj istasyonlarında veya ev tipi prizlerde şarj edilebilmektedir. Sürücü her iki enerji türünü de kullanabilmektedir. Bu durum aracın kat edebileceği mesafeyi artırmakta ve sürücüye farklı yakıt alternatiflerini kullanabilme özgürlüğü sunmaktadır. HEV’lere kıyasla daha güçlü elektrik motoruna ve büyük bataryalara sahip olmaları ise en büyük avantajları olarak dikkat çekmektedir.

FCEV – Yakıt Hücreli Elektrikli Otomobiller​

FCEV kategorisinde yer alan araçlar, elektrik enerjisi ile çalışmalarına rağmen diğerlerine göre bazı farklılıklar içermektedir. Bu tip araçlarda enerji hidrojenden sağlanmaktadır. Yakıt hücresi hidrojenden alınan enerjiyi elektriğe dönüştürmekte ve motorun hareket etmesini sağlamaktadır. Daha verimli bir sürüş deneyimi sunan yakıt hücreli elektrikli otomobillerin deposu ortalama 4 dakika içerisinde doldurulabilmektedir. Enerjiyi kullanım şekli ise egzoz salınımını engellemektedir.

Elektrikli Araçların Uzun Yolda Menzili Ne Kadar?​

Elektrikli araç menzili; aracın tipine, batarya tipine, enerji kapasitesine, motor gücüne ve çevresel faktörlere bağlı olarak 30 km ile 600 km arasında değişebilmektedir. Sektördeki yeniliklerin menzil artışına yardımcı olacağı öngörülmektedir. Sadece elektrikten güç alan otomobillerin menzillerinin daha yüksek olabilmesi için güçlü bataryalara sahip olmaları gerekmektedir.

Uzun Batarya Ömrüne Sahip Elektrikli Araçlar​

Bataryalı elektrikli otomobillerin uzun süre kullanılabilmesi ve servis ihtiyacının daha az olması için batarya sağlığını güçlendirecek çalışmalar yapılmalıdır. Belirtilen ve önerilen kullanım şekillerine uyulmaması sonucunda batarya sağlığı olumsuz etkilenebilmektedir. Bu durum, sürücü için ek bakım masraflarının ortaya çıkmasına neden olabilmektedir.

Modern çizgilerin ihtişamıyla birlikteliği ile tasarlanan ve gücünü elektrikten alan Skywell Et-5, zorlu koşullara rağmen güvenli ve konforlu sürüş imkanı sunmaktadır. 150 kW azami motor gücüne sahip olan modern eSUV, 30 dakikalık zaman diliminde hızlı şarj olabilmektedir. Üstün donanımı üstün konfor ile birleştiren ve tamamen elektrikli olmasıyla çevreye duyarlı bir duruş sergileyen Skywell Et-5, yüksek kapasiteli ve uzun ömürlü batarya barındırmaktadır. Üstün performansı ile adeta göz kamaştıran araç, 520 km menzile sahiptir.
 
Tüm sayfalar yüklendi.

Bu konuyu görüntüleyenler

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz.

Zevkine göre renk kombinasyonunu belirle

Gece/Gündüz modunu seç

Gece ve gündüz modlarından tarzınıza yada ihtiyaçlarınıza uygun olanı seçerek kullana bilirsiniz.

Tam ekran yada dar ekran

Temanızın gövde büyüklüğünü sevkiniz, ihtiyacınıza göre dar yada geniş olarak kulana bilirsiniz.

Sidebar blogunu kapat/aç

Forumun kalabalığında kurtulmak için sidebar (kenar çubuğunu) açıp/kapatarak gereksiz kalabalıklardan kurtula bilirsiniz.

Yapışkan sidebar kapat/aç

Yapışkan sidebar ile sidebar alanını daha hızlı ve verimli kullanabilirsiniz.

Radius aç/kapat

Blok köşelerinde bulunan kıvrımları kapat/aç bu şekilde tarzını yansıt.